Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Delta Vision kiadó vezetője a hétvégi rendezvény előtt egy kultúrális magazinnak adott egy interjút. Az interjúban piszok sok érdekes és fontos dolog volt, ezek egy részére szeretnék reagálni. Sok csoportnak mondta el, hogy várják a próbálkozásokat, ha valami jó kiadnák, és a pakliban az is benne van, hogy nem csak egyetlen M.A.G.U.S. rendszer kap esélyt. Hosszú időn át volt olyan, hogy például a Legends of the Five Rings vagy a Call of Cthulhu esetében a d20 system és a hagyományos rendszerük is párhuzamosan ment. A World of Darkness kapcsán is a kétféle világ és rendszer párhuzamos működése lett a trend, így azt kell, hogy mondjam a nyilatkozat előremutató. És sok embernek lenne lehetősége arra, hogy erre a felhívásra válaszoljon.

Ezt a felajánlást olyan csoport előtt is megtette amiben én is vezető vagyok, így kénytelen vagyok magamra venni azt a jogos észrevételt, hogy nem jelent meg senki náluk egy kész megoldással magamra venni. Maximálisan egyetértek abban, hogy a rendszer rrendbetétele is precizitást igényel és igényes munkát kell kiadni a kezünk közül. Az egyik friss cikkemben szóba hoztam egy olyan vitát ami arról szólt, hogy az, ha valaki az emberiség top fél százalékában benne van nem jelent igazán kiugró eredményt, nem elég ritka sok szempontból. Mert, ha összeadnánk, hogy egy átlagos napon hány embert látunk (utakon, tévében) akkor több ezres szám kellene. Ahhoz, hogy valaki tényleg igazán kitűnjön, ennél jobb eredmény kell. De ha egy görbét nézünk, akkor a fél % mindenképpen nagyon alacsonynak tűnik, azt mondjuk amit az jelképez az "baromira ritka".

De ugyanott egy másik keretesben elhangzott egy fontos állítás a részemről:

Tök mindegy mit képzelt el az alkotó, mire készült fel előre a KM. Azért játszunk asztali szerepjátékot, hogy a játékos olyat is megtehessen, elérhessen amire sem a KM, sem az alkotó nincs felkészülve. Ha erről lemondunk a PCs RPGk lennének a jobbak.

Életút játékban történelmet írni nem csak úgy lehet, hogy megváltjuk a világot, "istenekkel csatázunk". Hanem úgy is, hogy az általunk feltalált varázslat, az általuk megalapított (és sikerre vitt) lovagrend köszön vissza akár több évnyi játék után. Az ilyen karakerekkel való játék ellen pedig nem ellenérv, hogy a játékos nem ismeri őket. Az sem, hogy ritkák (ha ott játszódik a kaland).

Az egyik fontos megoldás, hogy a legtöbb jó szerepjáték rendszer olyan keretrendszert alkot, ahol ilyen esetekre a játékos bármikor helyet tud adni a saját kis rendjének, a saját kis varázslatának, azaz jól bővíthető szilárd alapot ad. Ezért rengeteget kell dolgozni a legegyszerűbb rendszeren is. Ezt az ember nem szívesen teszi bele úgy, hogy valószínűtlen a megtérülés. És nem azért, mert az elkészülő rendszer ne lenne jó. 

Ennek egy egyszerű oka van: A Delta Vision és a szerzők megengedték, hogy a rendszerhez kiegészítőket készítsünk. De ez az engedély a jogtulajdonos részéről nem terjed ki arra, hogy a meglévő alapkönyvet átdolgozva módosított alapkönyv kerüljön fel ingyenes rajongói anyagként valamelyik oldalra is. Ha nem kell a Delta Vision számára a megoldás, akkor az nem a saját weboldalnak készül, hanem a kukának.

A meglévő rendszerből jó lenne húzni, jó lenne azon korszerűsíteni, de a fontos dolgok kiegészítők szintjén is megoldhatóak. Igen: A képzettség rendszer teljes reformja is. És a játék alapvetően játszható. Ha van órám arra, hogy valamit alkossak akkor akár kiegészítők, kritikák, ide vagy máshova cikkek, saját nem M.A.G.U.S.-ra készülő rendszer prioritást élvez bármi olyannal szemben ami kapcsán esély van arra, hogy az oldalon sem jelenhet meg.

És miért hiszem azt, hogy nem kapna zöld utat egy jó rendszer sem a Delta Visionnál? Alapvetően 4 jó okom van erre:

 • Eddig piszok sok alkotócsapattal sikerült összeveszni. Nehéz azt hinni, "mindig a másik oldal a hibás".
 • Fansiteok alktói közül elég sok eltérő álláspontú csapattal sikerült csúnyán összeveszni.
 • Velem szemben sem pozitív a viszony.
 • És pontosan látom, hogy elvi kérdésekben sem sikerült egyet érteni. E nélkül nekem nem tetszik amit sok alkotó csinál, nekik pedig az nem tetszene amit én csinálok. És sok más viszonylatban ugyanez van. 

Ezzel szemben ott van a kiadó képviselőjének az álláspontja, hogy ők várják a jó megoldásokat. Amit készséggel el is hinnék, de mellétéve a fenti szempontokat azt hiszem érthető, hogy ez miért nem elég, ha nincs lehetőség B tervre, legalább fan kiadványként kirakott PDFre, ha nem jön össze. És nem csak a rendszeren, az elvieken, a világon lehet összeveszni, hanem az anyagiakon is. Mert, ha kész rendszert így raksz le az asztalra, akkor a munkád, kockázat vállalásod alapján fizetséget várnál el. 

De mindez csak elméleti lehetőség, mert a rendszer alkotói és a DV környezete nem arról híres, hogy bocsánatot kérne a másik féltől, vagy ha az jót csinál a vita után együtt akarna velük dolgozni. Márpedig az eddigi szerencsétlenkedés és minimum az ígérgetés kapcsán minden érintett potenciális alkotócsapatnak volt már a Delta Visionnel és az alkotók környezetével személyeskedésig menő vitája. Mert az ahogy sok dolog kijött aminek nem kellett volna, sok embert ignorálnak elegendő volt ahhoz, hogy kinyíljon az a bizonyos bicska a zsebben. 

Vannak Gáspár Andrásnak, Kornya Zsoltnak és sok más embernek elévülhetetlen érdemei, hiszen a M.A.G.U.S. születésénél bábáskodtak íróként, és jó regények is megjelentek a tollukból. De amennyire szimpatikus volt az, hogy korábban elmondták, hogy az irodalmi Ynev független a játék Ynevétől, a Rúna magazinban megjelent cikk szerint az lenne a cél, hogy egy életút játék során a JKk legyenek Ynev meghatározó hősei, annyira antipatikus ma egységes Ynev mellett kardoskodni.

Kicsit zavaró az, hogy számos esetben sikerült olyan újdonsággal meglepni az olvasót, ami nem csak irreálisnak tűnik (pl. nyílgéppuska), de az a KM lesz a hülye aki ezt korábban okka tartotta mert lám mégis illik Ynevre. Ennél is rosszabb az, hogy bizony sokszor sikerült már korábban lefeketett koncepciónak keresztbe írni.

És még ennél is rosszabb az, ahogy egyes vitákban alkotnak választ. Olyannyira, hogy az ilyen téren szerzett elévülhetetlen bűneik, már az elévülhetetlen erényeiknél sokkal hangsúlyosabbak, sokkal komolyabbak. És a M.A.G.U.S. sikere elsősorban azon múlik, hogy hajlandók-e ők azért áldozatot hozni, tenni, hogy ez az arány visszaforduljon. CSAK EZEN MÚLIK! Ugyanis a legrosszabb rendszerhez is el lehet mondani, hogy lehet azt jól játszhatóvá tenni, és a legjobb rendszeren is lehet hibakereső üzemmódban annyi hibát találni, hogy a fikázó cikkek sokasága elsüllyesszen egy rendszert. Az alkotók és a hangadók közötti viszony határozza meg azt, hogy melyik irány a domináns. 

És anélkül, hogy ez a korrekció látványosan megtörténne a mások oldalról teljesen érthető, a rendszert, a kiadót, az ottani csapatot ismerve az esélyt sem adó, "már megint nincs rajta fütszűrős sapka" jellegű kritika. Ami kapcsán könnyen lehet jó érveket hozni, és nagyon nehéz minden fórumon, minden csoportban vitatni a dolgokat. Márpedig ebben az ellenszélben a legjobb rendszer sem elég. Pár lépést ami ezen a helyzeten javít a DVnek és az alkotóknak kellene megtenni. 

 • Bevállalni azt a kockázatot, hogy a régi alapkönyv is elérhető legyen és ez esetleg az újnak a konkurenciája. 25. évfordulós reprint, a 3. javított kiadás (1994ben készült) alapján. 
 • A házi kiegészítőkre vonatkozó engedélyt kiterjeszteni a házi alapkönyvekre, stb.
 • Ha a most készülő rendszer jól működik a srácoknál SciFire, akkor lássuk egy SciFi világgal... Sok jó rendszert lássunk akár más világgal. 
 • Rendszeres nyílt nap a kiadó szakembereivel ahol sok világ és rendszer koncepció megismerhető. Így az univerzális rendszerként készülő megoldásokra is azt lehet mondani "legyen ebből is MAGUS koncepció". De sok más koncepció megjelenhet más világgal.
 • És bevállalni azt, hogy a D&D 5 tesztelése másfél év volt sokkal egyértelműbb helyzetben, ha itt koncepció szintjén is durva dolgokat kell tisztázni akkor lesz 2 vagy 3. 
 • Elnézést kérni az átvert, hülyének nézett, kidobott, stb. vevőktől, netes szerzőktől, stb. hogy a lehető legtöbb ember bele akarjon folyni a projektbe.

Ezek nélkül ugyanis nagyon nehéz lenne elkerülni, hogy a hangadók egy része füstszűrős sapkát keressen a rendszeren. Mindezt a saját konfliktusom mögötti hangosabb történettel támasztanám alá: 

Szerintem kevés rosszabb kiegészítő van a Papok Paplovagok két köteténél. Sokszor "ugyanarra kaptunk egy második képzettséget", máskor sikerült a Summarium rendszeréhez addig különálló koncepciókat belemosni a rendszerbe. Ezt pl. az od belemosásánál azért is tartom gondnak, mert bizony a Bestiárium nem oddal van kiszámolva, de a fejvadász sem. De a hasonló, netbookok egy részénél még megszokott színvonalat tovább rontotta az Ellana papnő.

Aki röhög, hogy mesterfokú fegyverhasználat, amikor harcosnak sincs, de a harc istennőjének papjainak sem, az leülhet. Errata javította. De a pap alap fegyverhasználat képzettségein kívül kap fegyverhasználatot. És kapott egy kém szerepet. Persze, a hűtlenség istenének felszentelt papjainak hűségére sok kémszervezet adna. Szóval ez éppen úgy kicsit nevetséges, mint házasságkötés kapcsán keresni ugyanezt az istent és híveit. De ettől még a rendszer így működik, a karakternek ez alapján lehetnek hőstettei, ez alapján kaphat rangot, tettei másokat inspirálhatnak. 

A fentiekből persze vita lett, hiszen én úgy gondolom, ha egy csapatban ez megtörténik, akkor a játék kapcsán következetesen és folytonosan kell folytatni.Tehát amikor Gáspár András elmondta egy kapcsolódó vitában, hogy ő kurvák milyen skálájával állította párhuzamba az Ellana papnőket, amikor elképzelte, a vita azonnal három párhuzamosan vitatható kérdésre bomlott:

 • Milyenek is valamilyen elképzelt világban az Ellana papnők. - Gáspár András ezt hozta érvnek. 
 • Milyenek a rendszer által leírt Ellana papnők, milyen történetekre vezet a rendszer. - Ezen lehet bemutatni, hogy az első kérdés miért nem döntő. 
 • Mi a fontosabb: Valamely alkotók elképzelései, vagy a játékosoké akiket a rendszernek ki kell szolgálnia. - Ez határozza meg a játék mint termék és a kapcsolódó szolgáltatás minőségét. 

Nézzük mind a három kérdésben az álláspontomat. 

Való igaz. Ellana a hűtlenség istennője is, miért is lennének feleség és anya szerepében? Valóban a prostitúció különböző formáiból állna a skála amelyiken reális a szerepük, ha ebből indulunk ki. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy ezen belül minőséget kell felmutatniuk. Igencsak soványka lenne Ellana híveinek a megbecsültsége, ha a közönséges toroni származék kurva sok ember számára jobb szolgáltatást nyújtana. Azaz, egy Ellana templomban nem ártana, ha sokféle lány lenne, hogy a szépség, a szerelem sok arcát megmutassa az embereknek.

Akadnak harcos nők, regényekben is, máshol is. Igen, akár lovagi vértben. Megérkezik a sok csatát meglátott harcos a városba és bemegy az Ellana szentélybe. Elmeséli, mennyire felizgatta valamelyik harcos nő aki tiszt volt, csak mennyire elérhetetlen. Na vajon mi fog történni? Lesz Ellana egyházában hasonló igényekre lány? Aki esetleg akkor sem jön zavarva, ha a vendég fantáziája az, hogy gyakorlás közben vetkőzteti le a leányzót, mert meg is tudja fogni a nála lévő eszközöket? Vagy esetleg közlik, hogy "fiam menj inkább a toroni bordélyba, ha az álmaidat megvalósító nőt keresel"?

Ha a Papok, Paplovagok szuperkémje nem jött volna közbe biztosan ez lett volna a kalandozó Ellana papnő alapja is: Ebben akar jobb lenni, a kalandozó vére is hajtja és így a vendég tapasztaltabb lányt kaphat. Aki persze aznap este sok mindenben kiszolgálja. Szóval a fantasy prostituált szerepkör kitöltése elsősorban a csapat fantáziáján múlik. És bizony el tudom képzelni, hogy a templom, a barátok, mások védelmében az a luxuskurva aki az ilyen fétisek kedvéért tanult meg harcolni, némi kalandozó vérrel ott lesz a várost védő hösök között. S amikor a hőstett híre megy, és hasonló harcos hősnöket akar kicsomagolni sok vendég a vértezetükből, akkor fog készülni olyan díszvért is amit izgatóbban lehet levenni.

És igen, a kreativitáshoz az ilyen lehetőségek felismerése jobban hozzá tartozik, mint az "írjunk nagyobb tűzgyorsaságú nyílpuskát a regénybe". 

Ebből ered az, ha én M.A.G.U.S. reformot indítanék és felmerülne, ha már volt JK Ellana papnő, legalább rendbetéve legyen, akkor ezt az irányzatot is megalapoznám. És pont ezért mondanám ki, bizony sokféle képzés lehet, még valószínűtlen helyen is. Gáspár András viszont marad annál, hogy szerinte Ellana híveinél nem nagyon van fegyverhasználat. Azaz borítékolható, hogy ezen a kérdésen újra konfliktus lenne.

Tegye fel a kezét az, akit zavar, hogy az Ellana papnők egy rész ez esetben az ostorhoz, korbácshoz is érthet? Vagy, hogy a szép szegecsekkel kivert bőrvértjük harcban nem túl funkcionális, inkább arról szól, hogy ha már az egyház marad a prostutúciónál, ők legyenek Ynev legjobb kurvái, minden igényre választ találva. 

Ellenben amíg Gáspár Andrásék hozzáállása nem változik, bárki indít M.A.G.U.S. reformot éppen ez lesz az első kérdéskör amibe bele tudok kötni. Ugyanis jól látható, hogy ez kicsit csikicsuki helyzet. Vissza van butítva az Ellana papnő? A fentiek kapcsán miért is bénábbak ők sok bordély egyszerű lányainál? Hol folytathatóak a meglévő karakterek? Teret kap az általam is említett irány esetleg maradna az Ellana papnő szuperkémek? De hisz Gáspár András leírta, hogy sosem tanulnak harcolni! És máskor is ezt írná a könyvekkel szemben! Pont azért van a szakadék befoltozása napirenden, hogy ne így legyen. Ejnye szegény új szabálykönyv, már megint nem lesz rajtad füstszűrős sapka. 

A második kérdésben: A pap alapból is kap fegyverhasználatot. Az Ellana papnő külön is. Azt mondani, hogy sosem tanulna fegyverekkel bánni, harcolni nevetséges álláspont. És ebben az esetben jöhetnének a közemberek szintjén lévő harcértékek. Érdemes megnézni, hol tart egy vajákos mondjuk, ha megnézzük a 93-ban, 94-ben megjelent alapkönyvek NJK-król szóló fejezetét. Na ugye, hogy tud az az Ellana papnő harcolni?

Márpedig ebben a vitában Gáspár Andrásban, Kornya Zsoltban, a PPL alkotóiban sem volt annyi gerinc, hogy ezt az utóbbit elismerjék. És igen, aki a kérdésben hazudva szidja a vásárlót, az onnan semmilyen megbecsülést nem érdemel. Az keresztbe írások, a tény, hogy hülyének nézik a játékost aki bízott az általuk leírt dologban olyan szinten vállalhatatlan magatartás egy cég részéről, és olyan szinten becstelenség a részükről, hogy ez után azt kell mondjam a kölcsönösen rossz viszony borítékolható.

A gond csak az, hogy ezek mellett pontosan tudom azt, hogy nem csak a kiadónál van mérce arról, mihez adná a nevét, a pofáját, hanem számos fejlesztőnél is. És ahhoz, hogy a vásárlóival szemben ilyen hozzáállást tanúsíthassanak a kiadó fórumán és az ilyet hatalmi szóval zárják le a legtöbb ember olyan kritikán aluli szolgáltatásnak tekinti amihez nem adná a nevét. A Delta Vision kapcsán viszont mástól is hallottam ilyenre panaszt.  

Bárki gondolkodik pontosan tudja, hogy itt megint füstszűrős sapkát lehet keresni. Mert ugye, ha a nem harcképesnek gondolt karaktereknek lehet fegyveres képzettsége, akkor a rendszer ilyen bánásmódnak teszi ki a játékost, ilyenek miatt lesz vele megannyi gond. Ha viszont ezt kizárja, akkor egyfelől a meglévő papnő sem lesz átültethető, másfelől a túl kötött kasztokkal tervezett szakításból sem lesz sok... Harmadrészt azonnal hozzá fogom tenni, hogy a M.A.G.U.S. kapcsán a legtöbb ellenérzés mindig a "csak NJKnak lehet" tápoknak szólt, és annak, hogy a rendszer az alkotók egóját legyezte, a játékosok kiszolgálása helyett. 

Természetesen: Ha az író urak azt mondják nem gondolták végig ezeket, hülyék voltak, bocsánatot kérnek, az eddigi keresztbe írások, rombolások miatti kritikát zsebre teszik és vállalják a felelősséget, akkor lehet arról beszélni, hogy kapjanak egy újabb esélyt, bízzunk abban, hogy valami jó is kijön és ezúttal majd máshogy lesz. Csak, ha a projekt elején ez nem adott, nem alapelv a kiadó és az írók kapcsán akkor az problémát jelent.

A saját sérelmet könnyű előre hozni. Nem azért, mert érdekes. Hanem mert ismerem. Nem tudom, hogy hány más emberben aki munkát tett a rendszer ápolásában maradt tüske hasonló alapon, de azt tudom: Ezek után bizalmatlannak lenni az új dolgokkal szemben természetes. Nem akarni az eddigi munkát kidobni, ilyen szerzőket, ilyen kiadót vásárlással támogatni, természetes az, hogy a kölcsönkönyvön az ember hibakerés üzemmódban megy végig. Magyarázatok, javítások, kérdések helyett hibalistát postolva pedig máris furcsa lesz a fogadtatás. Ha a M.A.G.U.S. sikere nem ér annyit a jogtulajdonos uraknak, hogy az eddigi disznóságokért bocsánatot kérjenek, és ahol hibáztak azt hajlandóak legyenek normálisan megbeszélni, akkor nincs meg az az alap amire a tábor összefogására törekvő kiadást lehetne építeni.

Mondhatnám azt: nem kellett volna szemetet kiadni, nem kellett volna a szemétre rárakott logóval a játékosokat átverni, lenyúlni. Ha pedig ezt a magatartást a DV elítélné, akkor nem azok lennének eltávolítva a fórumjukról akiknek ez a fajta magatartás nem tetszik. A Delta Visionnél kicsit nagyobb kiadó az EA, komoly csapat a Bioware. Piszok sok kritika kapcsán halljuk benne van a játékban 100+ óra mennyi jó, stb. de jönnek az olyan hibák amiknél másor súlyosabbat sem vesznek észre. Mert az EA, a Bioware korábban feldühítette a rajongóit és így állnak a rendszerhez. A M.A.G.U.S. alkotócsapat sincs jobb helyzetben. És igen, a Mass Effect kapcsán is sokan várták. Super Deluxe, Preorder stb. 

A M.A.G.U.S.-t is van aki várja. Van előzetes elutasítás, és vannak sértett játékosok akikről borítékolható, hogy kritikusok lesznek. És bocsánat: Múltról és jelenről beszélünk, csupa olyan dologról amihez nem kell megvárni, míg megjelenik az új könyv. De csupa olyanról is, ami alapvetően meghatározza sok emer hozzáállását a kérdéshez. Itt bemásolnék egy facebookos kommentet:

szakadek komment

Vajon a szakadék bővítése, a fent említetthez hasonló viselkedés mennyire járul hozzá ahhoz, hogy sokan egyáltalán nem várják az új könyvet? Márpedig, ha megvan egy mérhető alap elutasítás, akkor minden oldal csapatának, adminisztrátorainak döntenie kell: A megosztott közösségen belül melyik oldalra áll. És a személyes tapasztalatok alapján, ha a Delta Vision és a szerzők nem mutatnak fel semmit, akkor bizony az elutasítók érveinek kell több teret adni a bizakodók helyett. Ezt az ellenszelet kellene lebontania a DVnek. És bárkin számon lehet kérni, hogy a saját sérelmeid ellenére mégis hogyan vagy képes a DV mellé állni? És az jogosabb érv, mint a "miért vagy máris ilyen negatív"?

A Mass Effect körüli balhéról minden gamer hallott, és lehet tudni a probléma egyik kulcskérdése az, hogy az alkotó víziója fontosabb-e a játékos víziójánál? Mert az alkotás csak az utóbbi által hozzáképzelt dolgokkal lesz teljes és mégis az ő karakteréről, ő döntéséről, ő víziójáról szólna a játék. Ha elfelejteném az előző két megközelítést, és azt mondanám Ellana hívők sosem tanultak meg harcolni, a harcérték a vajákosé alatt van, akkor is felmerülne egy probléma. Nem tudjuk, hányadik szintű a JK, azt sem tudjuk, mit dob. Az asztali szerepjátékban összejöhetnek meglepetések.

Ezzel pedig több tucat támadót legyőzhet valaki, lehet hős, inspirálhat embereket. Ami pszichológia. És azt a játékost aki ezt összehozta is megilleti a folytonos játékélmény, és az alkotók elképzelései, sok esetben nyílt szexizmusa ezt nem szabad, hogy felülbírálja. Nem hiszek abban, hogy egy játéknak PCnek kellene lenni, mert a világban sok ember, sok hagyomány nagyon nem az, és ezt meg kell jeleníteni. De az alkotó "miért ne legyen női lovag, ha a történelemben és az irodalomban volt is" gondolatainak, és sok más téren való szexizmusának nem szabadna a fogyasztói érdek felé kerülni.

Ismét: Ha a rendszer nyit, de nem látok alkotótól változást, akkor az ellentmondásért támadható meg a rendszer, ha nem nyit akkor azért, mert ilyen látványos példákból sem tanult. És millió és egy olyan helyzet van ahol aki támad annak igaza lenne, még akkor is, ha a rendszerrel szemben megfogalmazott kritika lényeg, hogy már megint nem volt rakta füstszűrős sapka. És bármennyire is bántó azt mondani, hogy füstszűrős sapkát fognak sokan keresni, ha a fenti szintű konfliktusok után meglesz az elutasítók tábora, akkor ennek a tábornak az az elemi érdeke, hogy a lehető legtöbben utasítsák el az új rendszert, ezért a lehető legkritikusabb hangot fogják megütni. Sok helyen. 

Ha a fenti problémák nem léteznének, akkor már idén meg tudna jelenni teljesen rendberakott rendszer. Nem lenne akkora munka, mert hosszú ideje sokan játsszák a maguk ilyen rendszerét. De a fenti helyzet után azért azt mondani: Bárki is van most ott a DV házatáján, bármilyen jó vagy nem jó rendszer fejlesztők, a fenti problémák rányomják a bélyegüket a M.A.G.U.S.-ra és függetlenek attól, mi szerepel majd a könyvben cseppet sem túlzás. És azt sem túlzás feltételezni: Akikkel már durva vitára került sor világképi vagy más kérdések miatt és nem is hiszik azt, hogy szót tudnának érteni az ottani csapatokkal, azok megoldásai, véleménye nem merül fel érdemben opcióként az alkotás folyamán. Ha pedig a rendszer így egyoldalú, azon a teszt sem segít és ez a megosztottságot nem csökketni, hanem növeli. 

A végső szó ezeknél a szerzőknél van, hiába akarna a DV, a fejlesztő mást, a fenti probléma komoly korlátja a rendszernek. 

Comments on Elmaradt fanmade könyvek: Van ami nem a könyv tartalmán múlik

Be the first to comment
Please login to comment

You don`t have permission to comment here!

Útvonal

Aktuális gondolatok

Ha saját szerepjátékot alkotnál, legyen az első kérdés az: Van-e valami olyan játék, amivel játszanál, de nem elérhető a piacon?

Bejelentkezés

Kereső

Cookie kezelés

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.