Nyomtatás
Kategória: Számítógépes játékok

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Zombie Army Trilogy cover artNem is olyan régen, körülbelül két hónapja jött ki egy játék, mint a tavalyi zombi mánia sereghajtója. Két hónapos játékról dőreség volna review-t írni tekintve hogy a kétharmada remake, azt meg hogy mit tud az új engine már tavaly júliusban láttuk. Nem is ez az érdekes benne, hanem az alapfelvetés. Erről fogok most írni, ugyanis hasonló munkák Cthulhu fronton is kezdtek föltünedezni. Az emlegetett játék pedig nem más, mint a Nazi Zombie Army Trilogy.

Előre szólok, hogy a horogkeresztek és egyéb náci jelképek itt bizony elő fognak fordulni akárcsak a Harmadik Birodalomban. Most pedig tessék kinyitni a Necronomicon-t a 666. oldalon és irány előre.

Mi az a zombi?

Mielőtt nekikezdenénk az igazi boncolgatásnak, akár egy igazi kórboncnok, vizsgáljuk meg kívülről is a pácienst. Már előre látom, ahogy az olvasók leteszik a Necronomicon-t és elővesznek egy másik kódexet, amire Bestiárium van írva, és erőteljes lapozgatásba kezdenek. Igen, aki játszott már valamilyen szerepjátékot az bizony találkozott már zombival.   Kedvelt ellenfél ez mindenféle környezetben. A Cyberpunkban gép által irányított kibernetikával felszerelt emberekről van szó, akik nem urai önmaguknak, míg a Shadowrun olyan humanoidokat sorol ide, akiket a [sokszor fekete] mágia tart életben, mert a lelküket a testük nagy részével egyetemben már a műtőasztalon hagyták. A fantasy játékokban meg visszatérő gonosz halottakról van szó, akiket nagy számban mészárolunk le könnyen, kevés XP-ért mielőtt elérünk ahhoz, aki idézte vagy csinálta őket.

Bármiből is indulunk ki, a végeredmény azonos: oszladozó hulla, amit egy bizonyos akarat mozgat. Valójában viszont nem ilyen egyszerű a helyzet.

Az alapgondolat annyi, hogy az élet nem véges, csak egy stádium, amit egy másik világba való átlépés követ. A világon az összes vallás ebből indul ki. [Lásd a vallásokkal kapcsolatos ősrégi cikkemet.] Ebből gondolták az után tovább, hogy egyesek nem tudnak, vagy nem akarnak elmenni oda valamilyen oknál fogva. Ezeket a szerencsétleneket azután a papok, sámánok, varázstudók mindenféle drágán adható rituálé segítségével jó pénzért átterelgették a másik oldalra. Ebben szerencsére benne volt a lehetőség, hogy a delikvens meggondolja magát a másik oldalon és visszafordul. Ilyenkor hívhatta az ember ugyanazokat a sámánokat, papokat és egyéb hókuszpókuszipari szakmunkásokat, hogy elűzzék a hazalátogatót. Erre utalnak az ősi vallások nyomait a mai napig őrző afrikai vallások, főleg a ghánai vodun és modern kuzinja a vudu. Ott a mai napig lehet erre papot vagy [fekete-]mágust [bokor] hívni, aki jó pénzért elvégzi ezeket a rituálékat. Ebből a régióból jön a ma használt név a zombi is, csak ott két dolgot jelöl az egyik a nzambi [isten, géniusz] a másik pedig a zumbi [fétis, az adott szellem energiáinak világi fókusza]. Shadowrunosoknak remélem ez már ismerősen hangzik.

A nyugati kultúrában először 1816-ban találkozunk a szóval egy leírás kapcsán, ami Brazília történelmét taglalja. A következő fölbukkanás viszont már el is terjeszti. 1929-ben jelenik meg a mű The Magic Island címmel William Buehler Seabrook tollából. [A fickó elég híres, okkultista, felfedező, utazó és kannibál. Tőle származik az egyik leghitelesebb leírás az emberhús ízéről, textúrájáról.] Ő is járt Afrikában és ő is hallott a vodunról és a zombikról, meg arról amit a Dél-Amerikába elhurcolt rabszolgák vudu néven művelnek. [Lovecraftet, Mary Shelley-t és a többieket szándékosan nem említem meg, ők ugyanis az európai revenant, homonculus és a zsidó gólem nyomán indultak el.] Az 1915-34-ig tartó USA megszállás pedig remek alkalmat adott Seabrooknak, hogy bejárja a helyet és összegyűjtse a helyi legendákat. Ezek közé tartozott a zombi, a bokor által föltámasztott halott aki ingyen dolgozik. Ennek persze van valós alapja is. Ha valakit tetrodotoxinnal [gömbhal mérge] megmérgeznek ha eltalálják a dózist akkor az illető gyakorlatilag hibernálja magát. Olyannyira lelassul, hogy az életjelenségei csak műszerekkel mutathatók ki. Ezután az áldozatnak daturát [csattanó maszlag, szkopolamin] adnak aki miután kilábal a kómából arra ébred, hogy elveszítette az akartát. Bármit megcsinál amit mondanak neki de semmi egyebet nem. Innen az agyatlan élőhalott rabszolga. Akkor ez volt a helyi igazságszolgáltatás egyik legszörnyűbb módja. Hiába szabadult föl valaki a rabszolgaságból, visszataszították oda és ráadásul az illető teljesen tehetetlen volt ez ellen, hisz ehhez csak annyi kellett, hogy az arcába fújják a „varázsport” [coup de poudre, powder strike]. A szkopolaminos módszert egyébként a mai napig Dél-Amerika szerte használják a prostituáltak és egyéb pitinek számító bűnözők [értsd egyik kartellnek sem dolgozó] arra, hogy elkérjék az áldozatuktól az összes pénzt és értéket.

Plan 9Dawn of the deadInnentől persze a [ponyva-]irodalom megtelt amazonasi agyszívogató vud ujuju zombikkal és ez igen sokáig így is maradt. Például ilyen az 1932-es White Zombie című Lugosi Béla szereplésével készült film majd később a Plan 9 from Outer Space. Aztán jött 1968 és a zombiapokalipszis George Romero Night of the Living Dead c filmjével. Ezt látjuk viszont az összes mai zombi filmben és ezt játsszuk folyton a zombis játékokban. Megjelentek a harapással fertőző húsevő zombik, majd 1972-ben a Dawn of the Dead egy új jelentést adott ezeknek az oszladozó szimbólumoknak. Eddig a rabszolgaság jelképei voltak, most a szürke tömeg, az agyatlan manipulálható fogyasztói társadalom jelképeivé váltak. Olyanokká akik ráadásul agresszíven fertőznek is és megpróbálják maguk közé állítani a túlélőket és ehhez ráadásul a legkisebb érintés is elég nekik.

 

Mein Kampf 1925Most pedig vizsgáljuk meg a másik oldalt. Tegyük félre a bestiáriumokat és a Necronomicon-t. Egy új könyvet fogunk föllapozni. Remélem nem lógtatok a németórákról, mert ez a könyv nem lesz más, mint a Mein Kampf.


Kaiser Wilhelm II 1902Menjünk most vissza az időben második Vilmos német császár korába. Mert az őrület sokkal hamrabb kezdődött el. II. Vilmos Bismarcktól egy egységes Német Császárságot kapott, amit Bismarck Reich néven emlegetett és amire a koronát a sedani csatával tette föl, aminek a végével a németek visszaszerezték Elzászt és Lotaringiát amelyeket 1806-ban vesztettek el. Ez volt a kisnémet egység. Bizony Bismarck idejéből származik a blitzkrieg [villámháború], ezek közül volt az utolsó az előbb emlegetett francia-porosz. Ekkor jön vissza az utoljára a római időkben Marcus Annaeus Lucanus által emlegetett a barbár törzsekre utaló furor teutonicus kifejezés és persze az erős német nacionalizmus. Ugyanebből az időből származik az erős antiszemitizmus és a „fajok harca” alapgondolat is, mint ahogy az „árja” isteni eredetű teutonok alkotta civilizáció is aminek a vesztére törnek a többi főleg a szláv és a zsidó „fajok”. Ez viszont már nem német hanem angol eredetű, méghozzá a The Foundations of the Nineteenth Century Houston Stewart Chamberlain tollából [1899].Franz von Lenbach Portrait of Otto Eduard Leopold von Bismarck

Ezt viszi tovább II. Vilmos császár, csak ő már uralkodni is akar, így hát meneszti Bismarckot. Külpolitikája agresszív, tudván hogy erős hátország van mögötte folyton a konfliktust keresi Angliával és Franciaországgal annak ellenére, hogy a két biroidalom 1904-ben rendezi minden ellentétét. II Vilmos újre előveszi a Schlieffen tervet és egy újabb nagy blitzkriegre készül, most viszont a franciák ellen. Mivel jó viszonyban van a Monarchiával tökéletes alkalomnak kínálkozik számára a Ferenc Ferdinánd ellen 1914 júni. 28-án elkövetett merénylet. Harcra uszítja a Monarchiát és melléjük áll. Ennek a büntető hadjáratnak a következménye az első világháború, amiben a bajor seregek kötelékében ott harcol egy osztrák tizedes Linz városából. Ez a katona nem más, mint Adolf Hitler.

Bundesarchiv Bild 146-1974-082-44 Adolf Hitler im Ersten WeltkriegMHitler 1914 1918ielőtt komolyan utánanézünk a „bajszosnak” térjünk még ki egy kicsit erre a korra. Emlékszünk, hogy mi történt 1799-ben? Bizony egy korral előrébb járunk, ugyanis ekkor került hatalomra Napoleon, aki teljesen elválasztotta az egyházat az államtól. Az ő példáját persze követte az egész nyugati világ. Ez volt az igazi kegyelemdöfés az eddig is egyre gyengülő egyháznak. Lévén nem tudtak kontrollt gyakorolni egy állam népe felett kezdett elharapózni az „eretnekség”. Megjelent a spiritualizmus, azaz fölbukkantak az eddig féken tartott ördöngösök, spiritiszták, halottidézők, asztaltáncoltatók és mindenféle mágusok, akik persze sokszor csak az áldozat pénzére áhítoztak. 1840-re kiteljesedik az amerikai eredetű spiritualizmus, amely majd 1920-ra éri el virágkorát. Ekkor szakad hirtelen vége a dolognak, ugyanis egy briliáns bűvész, Harry Houdini sorra leplezi majd le a csalókat. Ez viszont nem jelenti a babonaság végét. Az okkult irányába történő kutatás megmarad egész Európában.

Thule-GesellschaftFlag of German Reich 19351945Térjünk vissza most az Első Világháborúra, amely 18-ban zárul német kapitulációval. Rengetegen, köztük Hitler is úgy vélik, hogy a hátországban hagyott zsidók és marxisták elárulták őket, egyszerűen hátba szúrták a veretlen német sereget [Dolchstoßlegende]. 1919-ben kénytelen visszatérni Münchenbe és mivel semmilyen szakképesítéssel nem rendelkezik, tovább szolgál a seregben. Az év júliusában besorozzák a kémelhárításba és kiküldik kémkedni a Német Munkáspárt [DAP] ellen. Ekkor jön rá, hogy bizony nem egy marxista pártról van itt szó, hanem egy igazi kemény nacionalista, antiszemita radikális pártról, amihez ő nyomban csatlakozik is. Ekkor ismerkedik meg Dietrich Eckarttal, aki a párt és az azt szponzoráló Thule-Gesellschaft nevezetű okkult társaság közötti kapcsolattartó volt. Ekkor kapja a párt az NSDAP nevet és a Hitler tervezte horogkeresztes zászlót.

1920-ban Hitler leszerel és minden idejét a pártnak szenteli. Ekkor ugyan még csak egy azok közül, akik támadták a Versailles-i Békeszerződést és hangosan kígyót-békát kiabálva ujjal mutogattak a zsidókra és a Német Szocialista Pártra. 1921-ben persze mindez először nevetségesnek bizonyul, amikor az NSDAP egyesülni akar a Német Szocialista Párttal. Hitler ekkor lemond, a párt vezetése viszont úgy dönt, hogy visszahívják és teljesítik minden kérését, hisz az ő hisztérikus beszédeivel tűntek ki a többi nagyhangú közül. Így kerül az akkori pártvezér Anton Drexler székébe.

1923-ban viszont hála neki meg is szűnik a párt. Felkéri ugyanis Erich Lundendorff I. világháborús tábornokot, hogy segítsen megszervezni egy fasiszta hatalomátvételt amúgy Mussolini módra [1922 Menetelés Rómába]. Ez volt a Sörpuccs, amit a bajor rendőrség szétver. Hitlert letartóztatják, majd öt év börtönre ítélik, amiből csak egyet tölt le. Ekkor írja meg az előbbi oldalakon is emlegetett nevezetes művet a Mein Kampf-ot, ami eredetileg az önéletrajza lett volna, de sikerül annyi fasiszta ideológiával teletűzdelnie, hogy később ez lesz a Harmadik Birodalom „alaptézise”.

Eddig nem is lett volna gond, hőbörgő, jelentéktelen, hisztérikus békeellenes aktivistákból volt elég Németországban. 1929. október 24-én viszont összeomlott az amerikai tőzsde és ez magával rántotta az egész világgazdaságot. Ez és az elharapózó extrémizmus emelte föl Hitlert olyan magasba, hogy 1932-ben indulni mert a választásokon Paul von Hindenburg ellen amit elvesztett. Ebben az évben viszont leckéket vesz egy ismert zsidó okkultista hipnotizőrtől, Erik Jan Hanussentől. Innen származnak azok a „klasszikus” Hitler beszédek, amiket azután 1945-ig hallgat Európa. Hanussen persze támogatta a nácikat, ugyanis arra gondolt, hogy ha az okkultisták kerülnek hatalomra, akkor számára is jó idők következnek majd. Gyorsan megjósolta, a Reichstag 1933-as fölgyújtását, majd hipnotizált egy holland kommunista ügynököt, Marinus van der Lubbe-t és fölgyújtatta vele az épületet. Ez lett a veszte, ugyanis Göring és Göbbels 1933. Március 25-én, majdnem egy hónappal a tűzeset és két nappal Hitler kancellársága után eltette láb alól a riválist.

SturmabteilungSAschutzstaffel ssInnen indul Hitler rémuralma, megnyílnak a koncentrációs táborok és a politikai pártok megszűnnek létezni. Ekkor a párt verőlegényei az SA [SturmAbteilung, rohamosztag, innen került a Star Wars-ba a stormtrooper] elkezdenek kapkodni a hatalomért. Persze, hogy ők is szerettek volna egy szeletet a tortából, de rájuk már nem volt igény. Senki sem szerette a homoszexuális hitlerista verőlegényeket, akik éjszaka az utcán randalíroztak és mindenkit összevertek, aki nem kiáltott „Heil Hitler!”-t vagy „Sieg heil!”-t. Sokkal inkább volt igény egy igazi szervezett haderőre, ez lesz később a SchutzStaffeln. 1934 . június 30 és július 2 közé teszik viszont a Hosszú Kések Éjszakáját, amikor is összeszedik az egész SA-t köztük Ernst Röhm-öt és mindet kivégzik.

Ez az év viszont más részről is nevezetes. Emlékszünk még Hanussenre? Neki akadt egy kultista ismerőse egy bizonyos Karl Maria Wiligut. Ő tervezi majd meg ebben az évben azokat a rúnákat, amiket majd Birodalom szerte mindenütt meg lehet majd találni. Na meg ő ássa elő a Hyperborea legendát. Ez eredetileg Trákiáról szól, az meg ugye Bulgária és Törökország. A legenda szerint a környék tökéletes és az emberek tökéletesek és egy másik nap energiájából élnek. [Warhammereseknek igen, innen származik a Császár.] Ugyanazt a Hyperborea legendát ássa elő, ami az 1932-es Conan történetek és persze a Cthulhu mítosz szerves része. Előkerül persze majd Atlantisz is és az onnan érkező a mai Indiában államot alapító árják, akik elvesztették természetfölötti képességeiket, amikor a halandókkal nemzettek kevert vérű utódokat. Hitler birodalmának így lett része az okkultizmus és így indult meg a kutatás a halhatatlanság után, illetve az ősök szellemeinek megidézése után.

1984Innen indul a később Sztálin által tovább vitt módszer, az az állami szintű agymosás, amiről az ember az 1949-es Geroge Orwell regényben az 1984-ben olvashat. Bizony a duplagondol és az újbeszél innen jönnek. Ezek azok a fertőző gondolatok, amiktől az ember beleolvad a szürke tömegbe és kar lengetve fanatikusan ordibál, vagy ha nem akkor egyszerűen felfalják. Látjátok már mire akarok utalni? Illetve nem én, hanem a játék.


A hosszú történelemlecke után persze joggal mondhatja a játékos vagy a mesélő, hogy ettől bizony még a zombi az zombi marad és tökéletesen mindegy, hogy karddal aprítják föl, baseball ütővel verik szét vagy épp mesterlövész puskával lövik fejbe, a lényegen semmit sem változtat, pedig bizony hogy de. Ad egy bizonyos mélységet ezeknek a szörnyetegeknek. Visszaadja azt, amit a taktikai szerepjáték elvett belőlük. Fogadjunk, máshogy fogsz arra a zombira gondolni, amikor fölismered benne az egyik elvesztett csapattársat. Fogadjunk nem fogsz olyan nagy harci kedvvel nekiesni és lehentelni, ha tudod hogy még menthető mert csak mérgezett. Akkor sem fogsz unott arcot vágni, amikor utólag derül ki, hogy akármi is kényszeríti ellenetek a volt szövetségest, az illető menthető lett volna valamilyen módszerrel.

Emellett a visszatérő halott remek lehetőség visszahozni egy régi ellenfelet. [Még Shadowrunban kiberzombiként is amíg ki nem nyírják azt a köcsög aztlani vérmágust aki életben tartja.] Ugyan mekkorát néz majd az a csapat, aki azt hitte véglegesen lecsapta azt a nyavalyás kultistát, aki most viszont egy kisebb hadsereggel jön vissza. Ilyen volt például Joseph Curwen a nekromanta a Charles Dexter Ward esete c Lovecraft történetben, aki évszázadok távlatából jött vissza a saját halott testébe és aki már elkezdte gyűjtögetni halálon túli seregeit amikor elűzték. Második világháborús környezetben meg [lásd Achtung Cthulhu, World War Cthulhu, Laundry stb.] akár a számítógépes játékhoz hűen akármelyik SS tiszt visszajöhet. De például a csapat is ráeszmélhet véletlenül, hogy valamiért nem mer, és nem bír ellent mondani a megbízójának. Akkor ugyan mit tesznek? Menthetőek? Ha nem akkor a halált választják? Netán a segítségükre siet valaki más, aki erősebb az eddigi gazdájuknál? Mikor jönnek erre rá?

communist zombies1945 után meg ugye a ruszkik és az USA felprédálták az egész német kutatást. Jött a hidegháború, amerikai oldalonj az MKULTRA ami ugye foglalkozott a hipnózissal az alvó ügynökök kiképzésével. Elvileg Kennedy-t is egy ilyen irányított előre programozott szolga lőtte le, akit aztán el is ítéltek. De a ruszkik is kísérleteztek a szkopolamin használatával. Ha jól tudom sikerrel, csak náluk ezt nem verték akkora nagy dobra, mint az USA LSD kísérleteit.

Ha az okkultabb irányba indulunk, akkor meg ki tudja mit tudtak megszerezni a kommunista csapatok és mit az amerikaiak? Nyugodtan fölteheted magadban a kérdést, hogy ugyan miért volt az összes szovjet vezető olyan ős öreg és elhasznált kinézetű? Biztosan csak az életükből következik, vagy csak addig következett, amíg éltek és most valaki egészen más van a háttérben?

fejesLátjátok erre jó pár napnyi kőkemény fejlövés-osztogatás.

Találatok: 56454

Comments on Mi köze a náciknak a zombikhoz?

Be the first to comment
Please login to comment


You don`t have permission to comment here!

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.