Nyomtatás
Kategória: Shadowrun
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Nem fogsz meggazdagodni. Az nagyjából lehetetlen. Ma sem erről szól az amerikai álom. A kis ház, fehér léckerítés és az utánad is kémkedő pletykás szomszédság nem gazdag életvitel. Csak éppen véglegesen megvásárolt, önálló. Ha ez egy nem túl gazdag kisvárost érint? Még a középszintű életvitelt sem kell ehhez elérni. A cyberpunk disztópia alapvetése, hogy még ez a lehetőség is elveszik, hiszen szétszakad a társadalom, megszűnik a társadalmi mobilitás, a bérrabszolga gyakorlatilag rabszolga. A Shadowrun viszont egy ok miatt nem erre megy: A mágia elég értékes erőforrás ahhoz, hogy legalább a mágikusan aktívak számára kell, hogy legyen társadalmi mobilitás. Kell, hogy legyen egy olyan kör aki számára működik az amerikai álom. Így inkább egy amerikai álom 2.0-t mutat be. Az átlagosnál magasabb az esély arra is, hogy előre juss, de arra is, hogy lecsússz. És a Z zónában mentő, rendőr, tűzoltó sem jár neked, az állampolgári jogaidat is el lehet veszíteni. 

Ehhez pedig kell az előrelépés. Az eddigi példáink között ott volt Liz. Megnéztük hogyan jött az E biztonsági szintű szegénynegyedből, hogyan juthat el akár az árnyvadászok életéig, akár valamiig ami már lényegesen több, mint egy szegény életivltel. Kimondtuk: Ha Liz továbbra is 400 nuyent tud havonta erre a célra szánni, és csak 6an keresnek közös szállást, akkor is 2400 nuyent dobnak össze 6an. A 12 pontos alap szegény életvitelhez ez több mint elég, még 400 nuyen juthatna extrákra, bulikra, stb. Ha viszont előnyökkel, hátrányokkal is számolunk, akkor könnyen lehet, hogy 13 pont mehet el az életvitelre. A 13 pont éppen csak feljebb van a szegény életvitelnél. Csakhogy az átlagbér is az átlagosnak mondható medián bér kétszerese. A tisztes középszer sem éri el rögtön a középszintet.

Liz életében a következő előrelépést nagyjából úgy képzelhetjük el, hogy a sok személyes megosztott életvitel, ami lehetett akár a közösen bérelt ingatlan, akár valódi kolesz, elvégzi az iskolát, és hozzá jut némi valódi jövedelemhez. Eddig 13 pontos életvitelhez van szokva, de egy kezdeti részmunkaidős állás során is oda jutunk el, hogy 1000 nuyen jövedelme van. Meg másik 1000 nuyen a pasijának. 2000 nuyen nem sok pénz. De kijöhet belőle immár hátrányok nélkül is egy 13 pontos életvitel. Vagy némi hátrányokkal 14 pontos. Milyen döntéseket hozhat meg Liz? 

A hely méretére elég a 2 pont továbbra is. Ez kb. 50 négyzetméter. Bútorozásból is elég a 2. Igazából átmenti megoldásnak elég lenne az 1 pont is, de Liz nem adja lejjebb. Szóval olcsó, de normális bútor, nem a lomiból, hanem a bútoráruházból. Mondjuk úgy, hogy a C biztonsági szintű környék is elég előrelépés egyelőre. 6 pont ment el. 7-8 van másra. Az alap mátrix hozzáférés elég, meccsre nem igazán járnak. Ha nincs műérzet deck, nem járnak sűrűn fizetős koncertre, és azt is inkább külön fizetik, akkor a szórakozás is 2 pont. Így a jobb környék mellett jó zárak, és az épület portása is megjelenik a biztonság érdekében. 

Az állását feleltessük meg a Day Job hátrány első szintjének. Csak 10 órát kell dolgoznia, előre akar lépni. De több ideje van arra, hogy főzzön, így a jól felszerelt konyha, teli hűtő éppen úgy alap, mint az az öröm, hogy végre rendes fürdőszobát használ és nem kell hosszú sort kivárnia, ráadásul a közművek is megbízhatóak. Ha jön plusz jövedelem, egy kis béremelés, bármi ilyesmi akkor könnyen tud először a szórakozásra költeni. Szépen lassan eljutunk oda, hogy a családi költségvetésbe belekerül a bútorok, dekorációk vásárlása, megújítása kapcsán folyamatosan ketyegő fogyasztási hitel. Még nincs annyi tartalék, hogy egy életre elég legyen a bútor, de a család hitelképes. 

Utána jöhet a költözés egy nagyobb lakásba, ha jön a baba. A "B" zónát, ami inkább üzleti vagy el sikerül kerülni, vagy nem, de a középszintű életvitelig vezető utat látjuk. Ez még mindig nem egy rezsi nélküli passzív ház, még mindig nem örök élet plusz egy napra szóló bútorok. 

A nagy előrelépés durva. 11 pont, 6 személy. 850 nuyen lenne 1 személyre, 1700 nuyen 6 személyre, 170.000 nuyen jelenti a végleges árát a dolognak. Üres ház, egy még megfizethető, de már jó környéken egy igazi őrzött gated community területén. Belemegy a megtakarítás. Ez már nem is kis ház. Részben, mert nem 1 személyes az életvitel, részben pedig mert nem a kisebb családi házak szintjét jelenti az erre szánt 4 pont. De ugye Liz mágikusan aktív, jó végzettséggel, az életvitele is előrefelé vezet. 

A szórakozás költsége éppen úgy havonta fizetendő, mint a közműszámla, a háztartási gépeken és a bútorokon lévő fogyasztási hitel. Ha minden jól sikerül, akkor a nyugdíjazás környékén előkerülő egyes nagyobb összegek és a kevesebb adóteher mellett lehet kifizetni sok fogyasztási hitelt, az életvitel havi költsége ekkor csökken le, mert eddigre lesz egyre több pont eleve megvásárolva. 

A fentiek persze azt feltételezik, hogy az élete során nem történik olyan baj, amivel visszaesne, ami mondjuk bűnözőt csinálna belőle, stb. és a történet vége sem az, hogy van egy gazdag életvitel, hanem az, hogy valahova a középszint és a gazdag közé eljutott. Nyilván egy rocksztár vagy más hasonló pálya ennél jobbat is fedez, de ez körülbelül az amerikai álom a Shadowrun világában. Liz egy cégnek aláírva, bérrabszolgaként is hasonló karriert futna be. Az árnyak viszont sok szempontból kevésbé kelleme perspektiívát jelentnek. 

Találatok: 3035

Comments on Életvitel és ami mögötte van 4: Az új amerikai álom

Be the first to comment
Please login to comment


You don`t have permission to comment here!

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.