Nyomtatás
Kategória: Shadowrun
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Nem lepett meg, amikor sokan elkezdték pedzegetni, hogy a vezetékes hálózat idejétmúlt dolog, és vezetéknélküli megoldás lenne a természetes a Shadowrun esetében. Nem lepett meg, mert könnyű ebben hinni. Csak legyen szó sporteseményről, nagyobb kiállításról, reptéri zsúfoltságról vagy tüntetésről máris tapasztaljuk a vezetéknélkül hálózatok egy problémáját: Nem nagyon lehet az egyes klienseknek dedikált sávszélességet biztosítani. A vezetéknélküli hálüzatok után eljött az Internet of Things korszaka, egyre több eszköz csatlakozik a WiFire, amikor ez problémákat okoz fejlesztjük. Amikor a túl sok független WiFi hálózat okoz problémát akkor is keresünk megoldást. Csakhogy a Shadowrun egyik fontos velejárója, hogy egyes területeken még nagyobb a népsűrűség. Egy dekás számára nem mindegy, hogy egy letöltés, feltöltés mennyi idő alatt végez, mennyi ideig kell kapcsolódni, mennyi időbe telik megtalálni. 

Persze nem közvetlenül kapcsolódik a célpont rendszerhez. Vigyáz magára. De sokszor választja a vezetékes kapcsolatot. Ha pedig egy izolált rendszerhez kell kapcsolódni, akkor az nem feltétlenül elérhető vezetéknélküli hálózatról. Ha pedig marad a vezetékes hálózat értjük a VR előnyeit is. Persze image link és ezen keresztül AR van a Shadowrun korai kiadásaiban is. És volt vezetéknélküli kapcsolat, létezett beültetett eszköz is ami lehetővé tett sokmindent. És amikor egy dekás megoldotta, hogy egy rendszerhez hozzáférése legyen, akkor ezen keresztül is számos parancsot ki tudott adni. De éreztük ez miért nem teljes. A 4. kiadás ezzel szembe fordult, sokan maradtunk hát a harmadiknál.

Nem lepett meg az sem, amikor például a 3D nyomtatóknak köszönhetően ma már jóval kisebb helyen elfér egy fegyver készítéshez szükséges eszközkészlet. És sok más téren valóban lehagyta a fejlődés a Shadowrun világában látott technológiát. Az újabb kiadások persze próbálhatják ezzel tartani a lépést. A rendszer egyszerűbb, gyorsabb, ezért át is lehetne állni. Csakhogy a Shadowrun korai kiadásaiban nem feltétlenül árnyvadászokkal kellett játszani. És ez a szabadság fontos volt. Olykor sokkal szórakoztatóbb volt az „I am the law” kampány, rendőr karakterekkel. De a sport is érdekes kampány téma volt, a mafia is, és a céges csapatok is. Vagy éppen a sereg. Az nem lepett meg, hogy a lehetőségek egy része szűkült. Ez sem lepett meg.

Amikor újságíró karaktereknek mesélek Shadowrunt pontosan tudom, hogy ott a média is sokszor a megacégek érdekeinek alárendelt, az anyavállalat pedig nem fog túl sok teret adni a szerkesztői szabadságnak. De azt is tudom, hogy a hatalmi egyensúly megjelenik, lehet fogni a konkurencia adóit, állami adókat és kisebb függetleneket is. És ez a szólásszabadság, a sajtószabadság, a kiegyensúlyozott tájékoztatás olyan bástyája, amit természetesnek tartunk. És nem csak Shadowrun esetében, de a jóval disztópikusabb Cyberpunk esetében is úgy érezzük, bármilyen sötét is az a jövő, ezzel együtt lenne teljes a kép.

Nem gondoltam volna, hogy az élet azt hozza, hogy lássuk mindez nem természetes. Hogy a történelmet is cenzúrázzák, hogy a szólásszabadság az USAban az egyik legfontosabb alapjogból kiüresedett szólam lesz. Hogy a cenzúrban haladó techcégek is részt vesznek. Hogy büntetlenül lehet azokat kergetni, fenyegetni akik ragaszkodnának ehhez a joghoz, és ezt a jogot az önkényes erőszak befolyásolja. Valahogy az, hogy a Shadowrun univerzumában is a régivágású rasszizmus lesz a gond, nem pedig a PC néven ismert őrület természetesnek tűnt.

A napokban volt olyan, hogy erre a szempontra játékos is felhívta a figyelmet. A karaktere egy riporter. Aztán eltelt 1-2 nap. És a PC mögötti ideológiát olykor támogató, az SJW hisztibe megannyiszor beálló Index címoldalán is megjelent cikk, miszerint az USA éppen az alapértékeit adja fel. És nem Trump hatására, hanem éppen az ő politikájával szembe menve. Ezt nem gondoltam volna. De úgy látszik nagyon máshogy kell elképzelni a sötét jövőt. Inkább Paranoia szerűen. Vagy egy kicsit még sötétebben. Hogy ezzel mi minden veszhet el, az politikai viták témája. Van aki azt mondja szólásszabadság és sajtószabadság nélkül a tájékozódás, a tájékozott választás szabadsága veszik el.

Én csak megjegyzem: A hivatalos forrásoknak ellentmondó fake news lehet minden olyan leleplező cikk is aminek csak 2 ellenőrizhető forrása van. Ha adott ideológiához kötődő oldal, azt támogató cégek szűrik a híreket, hogy mi nem offenzív, minek a forrásait fogadják el, akkor az ő oldaluk egyszer hatalomra kerül és nem tud kiderülni olyan botrány amiért le kellene váltani őket. A megbukó politikus, a 2057es időközi választás utópiának tűnhet. 

Találatok: 3980

Comments on ... Na ezt nem gondoltam volna

Be the first to comment
Please login to comment


You don`t have permission to comment here!

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.